На тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи

...
 На тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи
Коментари Харесай

На 1 ноември БНР ще обяви „Будителят на годината 2022“

 

На тържествена гала, която обичайно ще се организира и излъчи на празничния 1 ноември БНР ще разгласи „ Будителят на годината “ за 2022 година

 

Събитието може да бъде гледано от 21 часа в цифровите канали на БНР, и, а на 2 ноември от 23:30 цялата гала ще бъде излъчена по.

 

До 29 октомври продължава гласуването за десетте номинирани от журито персони, въодушевили близките, основали смяната и творили положително през годината.

 

Това са:

 

Проф. Мартин Вечев - учител по компютърни науки във Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три софтуерни започващи компании (ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и основател за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит в София през април 2022 година и към този момент започва първата си стратегия за докторанти.

 

Георги Калайджиев, който дружно със брачната половинка си Мария Хаушилд стои зад плана " Музиката вместо улицата ", предопределен за деца от ромския етнос. Те получават гратис принадлежности и образование по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира посредством дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева. До този миг възпитаниците на господин Калайджиев са над 300.

 

Елена Панайотова започва програмата " Артисти за деца " от Широка лъка с лятна театрална академия за деца лишени от наставнически грижи от вкъщи в селото. Идеята се разраства и към този момент 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в района и страната. През 2010 година британски предприемач попада на фестивалното събитие в Широка лъка и предлага методът да бъде пренесен в Кения. Така програмата се трансформира в интернационална с ясна конструкция на образование за млади актьори и деца в пет креативен ателиета: куклен спектакъл, театъра на маската, танцови игри, музика и образни изкуства с спомагателни йога и бойни изкуства.

 

Иво Ценов и Тенко Николов - меценатите от SiteGround, са визионери, които виждат бъдещето в ясни контури и не се плашат от пътя, който би трябвало да изминат, с цел да реализиран задачата си, нито пък от напъните, които ще влагат. Искат да изградят и резистентен механизъм за поддръжка на българското общество под формата на Фондация за поддръжка на планове в областта на образованието, здравето, спорта и културата. Фондът им за дарения е за над 100 млн. лв. и имат план за създаване на комплекс с учебно заведение, детска градина и състезателен център.

 

Александър Алексиев е артист и продуцент, който съчетава креативните си занимания с предприемачество и човещина. Той е измежду дейните обществени персони в България във връзка с оказването на поддръжка за бягащите от войната в Украйна. През март 2022 година той и Георги Божилов, с който се срещат малко след началото на войната, реализират първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна за превозване на филантропична помощ и докарване на десетки украински бежанци в България.

 

Архитект Дора Иванова от 2015 година е истински обединител в идеята монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Откакто написва дипломната си работа на тази тематика, тя съумява да сплоти учени, откриватели, непознати и родни фондации, културната общност, общини, с цел да приключи дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се възнамерява да отвори за гости напролет на 2023 след десетилетия съсипия и занемареност.

 

Силвена Христова и Красимир Ламбов са създатели на фондация " Живот със синдром на Даун ". Въпреки че бременността на Силвена минала извънредно леко и прегледите показвали, че няма мотиви за терзание, Микаела се ражда със Синдром на Даун. Година и половина след появяването на " слънчевото дете ", както назовават децата с с това заболяване. Красимир предлага на Силвена да запишат видео, с което да покажат по какъв начин живее фамилията им. Клипчето с основни настоящи лица Кристиян (брат на Микаела) и Микаела за нула време е гледано над 100 000 пъти (днес към този момент е гледано над 630 000 пъти).

 

Фондация " Живот със Синдром на Даун " има за цел да увеличи информираността в обществото за тази болест посредством просветителни видеоклипове на понятен език и да покажат, че това положение не е присъда, а предизвикателство.

 

Димитър Гилев е преподавател по история от Свиленград. Той е историк, откривател, притежател на купата " Любимец на България " на Българска национална телевизия през 2021. Преподава история в СУ " Д-р Петър Берон " в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и написа, рови се в архиви, намира се с доста деца и хора, с цел да разсъни още веднъж родолюбието. Често влиза в клас с костюм от предишното, с цел да преподава достоверно, а в своята интернет платформа " Древна България " Димитър Гилев качва клипове, публикации и изявления, с които цели пробуждането на българския народ.  Материалите към този момент са над 1 500.

 

Макс Грувиц и Елина Желева основават софтуерна и новаторска общественост в България, която оказва помощ на бежанци от Украйна. В първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина стартират да основават организация, с която да оказват помощ на бежанците. Скоро става действителност и платформата " България за Украйна " - BG4U. Благодарение на бързата реакция, контакти и изявления в обществените мрежи, те основават общественост, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

 

Екипът е от над 4000 доброволци, които оказват помощ с превоз, настаняване, парични средства.  Други 10 индивида управляват плана и онлайн платформа за всички, които желаят да оказват помощ и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 кревати.

 

Турхут Исмаил е строителен бизнесмен от Несебър, който от години се занимава с възстановяване и градеж на православни храмове освен в района, само че и в страната. Преди 11 година Турхут Исмаил е поканен от свои другари да се включи в построяването на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо схванал, че не се касае за нормално строителство. Приел обаче предизвикването и се присъединил в построяването на храма.

 

След време кметът на родното му село Искра му насочва ново предизвикателство - да възвърне рушащата се черква, издигната през далечната 1882 година. Така до този миг Турхут е възстановил построил 13 църкви и храмове.

 

Стотици българи за следващ път се включиха със своите номинации за " Будител на годината ", акцията, която се взира в обществото и търси неговите модерни будители.

 

Защото всеки, който с дума или жест ни е предиздвикал да се вгледаме в себе си, да преосмислим стореното, да победим един собствен боязън, да прекрачим вчерашните си граници или пък просто ни е предиздвикал да повярваме, че заслужаваме всичко красиво е будител.

 

Журито, избрало 10-те номинирани персони тази година е в състав: проф. Огнян Герджиков, доктор Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

 

Националната акция " Будител на годината 2021 " се реализира с поддръжката на Национален дарителски фонд „ 13 века България “.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР